Honden Puppies

Gezondheid


 
Op deze plek kunt u lezen wat ons bezig houd en de ideeën die wij hebben over het houden van whippets en onze pups. Op de eerste plaats zijn wij liefhebbers van (wind)honden en Whippets in het bijzonder. Daarnaast gaan we onze honden naar de show en nemen wij deel aan coursings. Maar wat vinden wij nu belangrijk?Een beperkt aantal honden houden:

Hier bij Delirious nemen wij fokken erg serieus. Onze honden zijn in eerste instantie geliefde huishonden die met ons samenleven en de hele dag om ons heen zijn.

Onze groep honden bestaat (hoog)uit 6 volwassen whippets, met soms een pup die we wat langer willen aanhouden of een logee die we tijdelijk showen. Onze honden zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. De honden die we hebben blijven bij ons tot hun dood of er zouden dringende redenen moeten zijn om voor het welzijn van de hond een ander tehuis te vinden. Wij willen niet meer honden aanhouden dan wij zelf kunnen onderhouden zonder te moeten fokken om in hun onderhoud te kunnen voorzien. Ook op voeding en (medische) verzorging zullen/willen wij niet besparen.

Onze honden leven gewoon bij ons in huis en niet in kennels. Zij kunnen gaan en staan waar zij willen. Ook genieten zij zoveel mogelijk van hun vrijheid, dagelijks gaan we naar het bos waar ze naar hartenlust kunnen rennen, spelen of gewoon genieten van de geuren. Het is voor ons belangrijk dat ze zich kunnen gedragen als een hond.

Al onze honden zijn voor ons bijzonder! Op onze senioren zijn we extra trots, dankzij hun zijn we waar we nu zijn.
Ook zij blijven natuurlijk deel uit maken van onze "roedel" en gaan ook mee met de dagelijkse wandelingen (uiteraard in een langzamer tempo). Dit alles maakt dat wij maar een beperkte groep honden willen en kunnen houden.
 

     

Gezondheid:

De whippet is gelukkig nog een relatief gezond ras met weinig erfelijke afwijkingen. Wij testen onze honden op erfelijke oog- en hartafwijkingen (zie hiervoor het kopje gezondheid) en gebruiken alleen reuen die ook getest zijn. Deze resultaten delen we graag met u en zijn altijd ter inzage. Ook worden onze honden jaarlijks nagekeken door onze dierenarts en voor de aanvang van iedere Internationale coursingwedstrijd worden de conditie en gezondheid (hart) ook altijd door een dierenarts gecontroleerd. Wat betreft gezondheid mag het duidelijk zijn dat wij niet fokken met honden die een duidelijk gebrek hebben.
 

Coursen:

Dat coursen het karakter van onze honden niet nadelig beďnvloed kunnen we alleen maar beamen. Onze honden doen regelmatig mee aan coursings-wedstrijden, maar blijven super verdraagzaam ten opzichte van ander honden en onze katten. Uit onze eigen bevindingen worden ze er niet feller van.

Een goed gesocialiseerde hond weet duidelijk het verschil tussen een haas of een kat. Ook worden ze er niet minder gehoorzaam van dan wanneer ze niet zouden coursen. Het grote verschil is dat wij ze op de coursing niet terug roepen en op de wandeling wel, wanneer ze mogelijk wild zien. Dat heeft meer te maken met gehoorzaamheid en het kennen van het commando "hier", dan met het feller worden door coursen. Whippets zijn hoogst intelligente honden, die heel goed het verschil tussen het "spelletje" op de baan doorhebben en de dagelijkse wandelingen.
 

Uiterlijk:

Wij fokken whippets. Dus willen wij dat onze honden ook op Whippets lijken. Hoe een Whippet er uit moet zien staat voldoende beschreven in de rasstandaard en vele boeken, dus discussie is overbodig. Over smaak valt te twisten, en gelukkig kent ons ras ook de ruimte voor diverse uitmuntende types van whippets. En laten we maar blij zijn met die genetische variatie. Wij proberen ook een bepaalt type whippet te fokken die gezond en intelligent is, kan coursen en aangenaam is om naar te kijken. De meeste van onze honden hebben dan ook schoonheids kampioenschappen behaald in binnen en buitenland.

Karakter:

Ook karakter is voor ons heel belangrijk, want daar leef je mee. Shows en coursings maken maar een klein deel uit van het leven van een hond, het grootste gedeelte van hun leven zijn onze honden gewoon gezelschapsdieren. Juist dan komt het karakter naar voren als een van de belangrijkste eigenschappen van een hond.
Een neuroot als huishond is vervelend, maar voor de fokkerij wat ons betreft uitgesloten! Wij houden van whippets die stabiel en intelligent zijn. Doordat wij ook nog coursen met onze whippets weten wij ook dat zij uit het juiste hout gesneden zijn voor het werk waar zij oorspronkelijk voor zijn gefokt, n.l. hazen en konijnen vangen.

En ondanks dat wij zelf geen kinderen hebben gaan onze honden graag om met kinderen. Dit alles laat ons zien dat zij het whippetkarakter hebben waar wij van houden.

     

 Fokken:

Wij fokken geen whippets voor geldelijk gewin. Voordat we een nest fokken hebben we lang nagedacht over de aanstaande ouders en het doel dat we ermee hopen te bereiken. Onze pups worden in huis grootgebracht onder de best mogelijke omstandigheden. Kwaliteit gaat boven kwantiteit vandaar dat wij slechts af en toe een nestje fokken enkel en alleen als wij zelf weer een jonge hond willen aanhouden om onze lijnen voort te zetten. Ook kost het veel tijd en energie om pups te socialiseren en voor te bereiden voor het leven bij hun nieuwe eigenaar. Met socialiseren bedoelen wij dat de pups veel in handen komen van mensen en kinderen, meegaan met korte autoritjes, in contact laten komen met verschillende dieren, het omgaan met de geluiden in en om huis en natuurlijk veel geknuffeld worden. Dat alles past in onze perceptie niet als er meerdere nesten zouden zijn of als pups opgroeien in een kennel (hoe mooi die ook mag zijn) Aangezien ook onze oude honden tot hun dood bij ons blijven en we niet te veel honden willen hebben kan het dus zijn dat we een lange periode niet fokken.

Wij fokken niet voor kampioenschappen die bij de naam van een hond kunnen worden gezet. Wij fokken ook niet voor de bekers, rozetten of ons eigen ego. Wij fokken om een (heel) klein steentje bij te kunnen dragen aan het behoud van ons mooie ras. We vinden het veel belangrijker om een gezonde whippet te fokken met een stabiel intelligent karakter geschikt als geliefde huishond. Een huishond waar je mee kan sporten, showen maar vooral van kan genieten. Een whippet die in je hart gaat zitten. Kampioenschappen, bekers en rozetten zijn mooi, maar het zal de hond zelf niets interesseren. Als fokkers zijnde, zien we liever dat onze pups in een huis terecht komen waar ze voor altijd geliefd zijn, dan een hond die een korte briljante show/coursing carričre heeft en de rest van zijn tijd in een kennel/bench verblijft.

Bent u geďnteresseerd in een Delirious pup?:

Als u serieus geďnteresseerd bent in een pup van ons, mag u altijd contact met ons opnemen, zodat wij u met alle liefde informatie kunnen geven over de ouder dieren, en over ons mooie ras.

Wij verkopen geen pups via de e-mail. Het klinkt misschien voor u logisch, maar helaas zijn er nog steeds heel veel mensen die denken dat een pup per e-mail gekocht kan worden en dat er verder geen contact meer hoeft te zijn tot de tijd daar is om “hun” pup op te halen. Om voor een pup bij ons in aanmerking te komen willen wij eerst live kennismaken. Als u geen behoefte heeft aan een bezoek vooraf kunt u ons beter niet benaderen voor een pup, want wij willen graag onze pups meegeven aan gezinnen die goed hebben overwogen of een whippet binnen het gezin past en wij willen graag weten waar onze pups terecht komen. Wij behouden ons het recht voor elke geďnteresseerde te weigeren die wij niet geschikt achten.

Wij vinden het belangrijk om de tijd te nemen om een relatie op te bouwen met toekomstige eigenaren van onze pups, omdat wij vinden dat de relatie fokker/eigenaar een levenslange relatie is, net als de relatie hond/eigenaar. Wij maken dan ook graag uitgebreid kennis met eventuele toekomstige eigenaren of geďnteresseerden om te zien of het klikt en of zij geschikt zijn voor een whippet. Ons doel als fokker is om de juiste pup bij de juiste eigenaren te plaatsen zodat iedereen tevreden is. Daarom is het voor a.s. puppy-eigenaren niet mogelijk om zelf een pup bij ons uit te zoeken. Dit doen wij als fokkers samen met de aspirant eigenaar.

We proberen zoveel mogelijk het temperament en persoonlijkheid van elke pup te evalueren door ze te observeren tijdens hun ontwikkeling. En wij zien ze natuurlijk de hele dag, terwijl de aspirant koper de pups maar af en toe ziet. In overleg met de nieuwe eigenaar / baas wordt er aan de hand v.h. gedrag & karakter van de pup en de situatie van het gezin, (ook wat ze met de pup willen gaan doen), bepaald welke pup waar naar toe gaat. Waarbij we natuurlijk rekening houden met het geslacht en de kleur van de pup waar de voorkeur naar uit gaat. Dit doen we juist om zoveel mogelijk problemen te voorkomen, en onze ervaring is dat je dan een goede baas / hond combinatie krijgt.

Elke door ons gefokte pup die naar zijn nieuwe eigenaar gaat is up to date ingeënt & ontwormd. Daarnaast krijgt elke pup een speeltje/vetbed mee met de nestgeur, eten dat hij gewend is en een uitgebreid informatiepakket. Ook geven wij een levenslang “fokkers support”. Dat wil zeggen; als u vragen heeft of problemen dat zijn wij daar om u te helpen zo lang als de hond leeft.

 

- Wij verwachten voorlopig zelf geen pups, maar misschien worden er pups verwacht van onze reuen of bij bevriende fokkers die dezelfde filosofie als wij aanhangen.  -

 

Een hond is niet alleen het product van zijn erfelijke aanleg , hij is dat ook van de ontwikkeling tijdens zijn jeugd. Een hond met een ongunstige aanleg maar met een goede ontwikkeling kan een betere hond worden dan één, die over de beste erfelijke factoren beschikt, maar aan wiens jeugd niet voldoende aandacht wordt besteed.

(Eberhard Trumler)